Sunday, April 10, 2011

Lawakwei Today -Awas telur Palsu!



.Macam blog memasak la pulak harini...








...
Tuan tuan dan puan puan. Cara cara untuk mengenali telur yang sebenar adalah...



1. Telur Fake mempunyai kulit yang lebih berkilat dan yang asli agak fade.tapi tak obvious sangat.

2. Kulit telur Fake berasa kasar bila di pegang berbanding telur sebenar. 

3. Ada bunyi air berkocak bila telur palsu di goncang.

4. Telur sebenar berbau hanyir telur palsu tidak berbau.

5. Bile diketuk dengan perlahan, telur Fake berbunyi kukuh dan tebal dan telur sebenar berbunyi nipis.

6. Telur kuning dan putih bercampur dengan mudah bila di buka sebab teridiri dari bahan yang sama, cuma warna berbeza..

7. Bile di goreng, telur Fake akan tercampur sendri antara kuning telur dan putih telur sebab filem nipis yang wraping kuning telur akan terkoyak bila di panaskan.




....

Video dari CAP Pulau Pinang


2 comments:

budak awam said...

haha entry cam nak blaja masak telur :P
syukur aku belum pernah lagi makan telur palsu..
jumpa depan mata pun tak lagi

SYAM COOK said...

haha.. jangan pegi amik buku resepi salin pulak.. tau la nampak mcm resepi..huu

Post a Comment

Post menarik dari blog blog lain yang di pilih khas untuk anda

tawaran hebat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...